Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
14/12/2019 / Issue #027 / Text: Jonathan Berg

Bajesdorp (niet) te slopen?

Waarschijnlijk ken je Bajesdorp wel van het jaarlijkse festival, de volkskeuken, de buurtpermacultuurtuin, de Rond de Bajes Fietsrace of een van de andere kunstzinnige en politiek getinte evenementen die het leven in de stad de moeite waard maken. Sinds ongeveer vijf jaar zijn we in Bajesdorp ook bezig om de vrijplaats te behouden. En dat gaat goed! Een korte recap…

In 2016 is de Bijlmerbajes gesloten. Daarna is het hele gebied, inclusief Bajesdorp verkocht aan de hoogste bieder. Dat bleek projectontwikkelaar AM, die samen met de plannen voor de nieuw te verrijzen wijk direct aankondigde de sloopkogel door Bajesdorp te halen. En zo geschiedde. Afgelopen september zijn de oude cipierswoningen van Bajesdorp overgedragen aan de slopers. Dat was wel janken natuurlijk, maar betekende gelukkig niet het einde van het alomgeliefde Bajesdorp.

Het zit namelijk zo, terwijl de kapitaalkrachtige projectontwikkelaars elkaar flink op stang aan het jagen waren voor de gunsten van het Rijk, bood Bajesdorp een slim verzet en slaagde erin om in het bestemmingplan van het gebied een broedplaats te fietsen. Dit bleek de benodigde voet tussen de deur om Bajesdorp voort te zetten op het stukje land bij de ingang van het voormalige Bajesdorp.

Creatieve koppen kwamen samen, plannen werden gesmeed, potloden geslepen. Voor we het wisten was daar een voorlopig ontwerp voor een vrijplaats annex culturele broedplaats met woon- en werkruimte voor 20-30 mensen en een cultureel centrum. En ook nog eens een hechte en capabele gemeenschap om het te dragen!

Intussen heeft Vereniging Bajesdorp de broedplaats-status gekregen, dat was nodig om de gemeente mee te krijgen. Op het moment van schrijven staat de gemeente Amsterdam op het punt het besluit te nemen om de kavel van de directeurswoning van AM te kopen om deze vervolgens in erfpacht aan Vereniging Bajesdorp te geven.

Met het nieuwe Bajesdorp gaat er voor het eerst in Amsterdam een collectief zelf een nieuwbouw vrij/-broedplaats realiseren. Tegen de stroom van marktdenken en gentrificatie in, creëren we hier permanent betaalbare werk- en woonruimte, met vrije ruimte voor creatieve, sociale en duurzame experimenten.

Om de benodigde 2,5 miljoen euro op tafel te krijgen, leggen we zelf geld in en werken we samen met de coöperatieve Duitse GLS bank, VrijCoop en de gemeente Amsterdam.
Daarnaast hebben we jullie hulp nodig! Over een kleine maand trappen we onze crowdlendingcampagne af, waarbij we ca. 600.000,- binnen willen halen. Vanaf dan kun je Bajesdorpobligaties kopen, tegen een betere rente dan de gemiddelde bank én kun je je spaargeld inzetten op de nieuwe lokale vrijplaats.

Dus, hou ons in de gaten, koop straks wat van de felbegeerde Bajesdorp obligaties, of stuur je vermogende tante langs Bajesdorp voor een kopje koffie. Samen houden wij de stad de moeite waard.

 

Photo: Nico Jankowski