Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
5/8/2019 / Issue #025 / Text: Ralf Pijnenburg

Openbare hout- en metaalwerkplaats Amsterdam

Een creatieve broedplaats, die tijdelijke werkplekken en ambachtelijke cursussen aanbiedt op het gebied van hout- en metaalbewerking. Dat is de Openbare WerkPlaats (OWP) in Amsterdam, het geesteskind van eigenaren Remco van der Vecht en Stijn van den Ende.

De Openbare Werkplaats is een bijzonder concept op het gebied van metaal- en houtbewerking. Maar er is ook een techniekafdeling, waar men per dagdeel een werkplek met compleet uitgeruste conventionele machinale WerkPlaats kan huren.

Het idee ontstond in de periode dat Van der Vecht werkzaam was in het metaalbewerkingsbedrijf van zijn vader. Toen dit bedrijf werd overgenomen, mocht Van der Vecht toch gebruik blijven maken van de werkplaats om er voor eigen doeleinden te klussen. Op dat moment besefte Van der Vecht dat dit grootschaliger opgepakt zou kunnen worden. Samen met Stijn van den Ende, die ook tien jaar in de bouwsector heeft gewerkt, begon hij in 2012 de Openbare WerkPlaats.
De Openbare WerkPlaats biedt iedereen de kans om dingen te ontwerpen, maken, prototypen, repareren en uit te proberen, zonder meteen de investeringen te hoeven doen in dure machines of een eigen permanente werkplek. Of het nu starters, zzp’ers of bureautijgers zijn: ze betalen pas op het moment dat ze gebruik maken van de faciliteiten van de OWP.

Behoefte
De afgelopen vijf jaar heeft uitgewezen dat het concept aansluit bij de behoefte van professionals, particulieren, ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars in Amsterdam en omgeving. Meer dan duizend gebruikers hebben de weg naar de WerkPlaats inmiddels gevonden. De diversiteit van projecten die er worden gerealiseerd is enorm. Juist in de opkomende maakindustrie en met de herwaardering van het ambacht heeft de OWP een platform gecreëerd waar men elkaar weet te vinden en versterken. “De variëteit aan mensen die bij ons komen werken is zeer groot”, aldus Stijn van den Ende. “Van hoogopgeleid tot praktisch opgeleid, van jong tot oud: echt iedereen komt voobij. Dat is heel mooi om te zien.” Behalve werkplekken per dagdeel verhuurt de OWP ook ateliers. Verschillende bedrijven hebben hun vaste werkplek gevonden op het terrein van de OWP. Daarnaast is het een plek voor het volgen van ambachtelijke, technische en doe-het-zelf cursussen. Hierin heeft de OWP vanaf de start de samenwerking gezocht met de Volksuniversiteit in Amsterdam. Het aanbod is op dit moment gegroeid naar ruim 50 verschillende cursussen in zowel de Nederlandse als Engelse taal. Deze cursussen op het gebied van bijvoorbeeld lassen, smeden en meubels maken, worden door een club van zo’n dertig zzp’ers gegeven.

Mogelijkheden
De potentie van het concept heeft zich inmiddels bewezen, maar er zijn nog voldoende groeimogelijkheden voor de OWP. “Het is nog steeds een mankement dat veel mensen niet meteen weten wat ze moeten beginnen met ons concept”, aldus Van den Ende. “Professionals moeten wennen aan het idee dat ze op aanvraag over een werkplaats kunnen beschikken. Als je een autogarage hebt, dan weten mensen precies wat je doet. Hetgeen wij doen, vraagt toch om een iets uitgebreidere uitleg. Stel dat een interieurbouwer in plaats van met plaatmateriaal ineens met massief hout wil gaan werken maar daar de faciliteiten en mogelijkheden niet voor heeft. Dan weet hij vaak niet dat hij bij ons terecht kan. Dat willen we veranderen, door nog actiever naar buiten te treden.”

Meer info:
Cruquiusweg 78, 1019AJ Amsterdam
020-468 0581, info@openbarewerkplaats.nl
www.openbarewerkplaats.nl