Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
14/11/2018 / Issue #021 / Text: Polderlicht

Parklicht – Lichtkunst in het Oosterpark

Woensdag 14 t/m zondag 18 november 2018 van 18.00 tot 23.00 uur
Oosterpark, Amsterdam, Gratis toegang 

Voor het tweede jaar op rij presenteert Stichting Polderlicht Parklicht, een tentoonstelling van lichtinstallaties, -sculpturen en -projecties, verspreid over de noordelijke helft van het Oosterpark.
De kunstwerken staan opgesteld langs paden, in het groen, in het water en in of op gebouwen.

Lichtkunst
Parklicht toont hedendaagse lichtkunst. Verreweg de meeste kunstwerken zijn speciaal voor de gelegenheid bedacht en uitgevoerd. De kunstenaars maken daarbij gebruik van zowel eigentijds LED- en laserlicht als van meer ‘ouderwetse’ materialen als neon en overheadprojectoren. Alle werken zijn gebaseerd op het gebruik van wit licht of blacklight, ze zijn vrijwel allemaal nonfiguratief en ze maken geen van allen geluid. Elk kunstwerk gaat een visuele en/of inhoudelijke ‘relatie’ aan met een aspect van het Oosterpark en/of één van de markante gebouwen die er staan. Uitleg wordt niet of nauwelijks gegeven: de kunstwerken spreken in principe voor zichzelf.

Locaties
Parklicht kent geen vaste route, bezoekers bepalen hun eigen volgorde en gaan, op basis van een plattegrond, ‘op ontdekkingstocht’ door het Oosterpark. Een enkel kunstwerk is van een afstand te zien, maar de meesten staan tamelijk verborgen opgesteld. Soms moet men een gebouw in, een hek door of een trap op: Parklicht ‘ontsluit’ opnieuw enkele stukjes Oosterpark die normaal niet toegankelijk zijn. De plattegrond is vanaf medio oktober te downloaden van www.polderlicht.com/parklicht

Deelnemende kunstenaars:

Yasuhiro Chida
komt uit Japan en is de uitzondering op de regel dat stichting Polderlicht alleen werkt met in Nederland wonende en/of werkende kunstenaars. Met extreem minimale middelen bereikt ‘Hiro’ grootse effecten, altijd met een Oosters gevoel voor Zen

Tamar Frank weet zich geïnspireerd door vermaarde colourfield-kunstenaars als James Turrell en Mark Rothko en geeft daar in even tijdloze als eigentijdse lichtsculpturen en -installaties een heel eigen draai aan.

Herman Lamers is een veelzijdig en veelgevraagd beeldhouwer. Zijn even omvangrijke als speelse oeuvre omvat net zo makkelijk monumentale ‘rotonde-kunst’ als maffe lichtobjecten.

Gabriel Lester heeft geen camera nodig om zijn ruimtelijke installaties en lichtobjecten van een cinematografisch karakter te voorzien. Zijn enscenering bij Parklicht draait om de filmische kwaliteiten van opkringelende rookslierten.

Willem Marijs zag halverwege de vorige eeuw ‘het licht’ tijdens een Zero-tentoonstelling en verkent sindsdien de schier onuitputtelijke mogelijkheden van de huis-tuin-en-keuken TL-buis.

John Oosting maakt, geïnspireerd door zowel de zinsbegoochelende optical art uit de jaren ‘60/’70 als de snoeiharde technomuziek van recenter datum, ruimtelijke installaties vol repetitieve patronen.

Bas Peeters maakt altijd kunst die iets vertelt over de plek waarop die wordt getoond. Tijdens Parklicht belicht hij een stukje historie van het huidige kinderdagverblijf Kinderrijk: ooit was dat een sanatorium voor kinderen met slechte luchtwegen.

Ingrid Roos & Elly Sloep zijn respectievelijk licht- en videokunstenaar, beiden met een uiterst minimalistische manier van werken. Voor de gelegenheid bundelen ze hun krachten, maar ook samen bewijzen ze dat less is more.

Femke Schaap is dé videomapping-pionier van Nederland. Ze werkt al vele jaren aan een oeuvre waarin projecties van draaiende cirkels en bewegende lijnen en rechthoeken een vernuftig driedimensionaal spel spelen.

Veerle Thoben filmt daglicht en projecteert dat op een later moment terug op dezelfde plek. Deze ‘verschuivingen in de tijd’ staan garant voor wonderlijke, surreëele kijkervaringen.

Peter Vink zorgt voor visuele versterking van reeds bestaande bebouwing. Op verrassende wijze accentueert hij, vaak onopvallende, architectonische elementen door ze uit te vergroten of door te trekken.

Meer info
www.polderlicht.com