Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
12/10/2016 / Issue #009 / Text: Ieder1

10.000 Nederlanders vieren diversiteit

IEDER1 is radicaal hoopvol

Nederland is toe aan een nieuw maatschappelijk geluid. Dat bleek uit de enorme opkomst zondag 25 september tijdens de diversiteitsparade van IEDER1. In een kleurrijke mars van de Bijlmer naar het Museumplein vierden ruim 10.000 Nederlanders de diversiteit van ons land. De Parade eindigde op het Museumplein met een inhoudelijke manifestatie waarin thema’s als discriminatie en polarisatie breed aan bod kwamen en waar onder andere Jerry K.L. Afriyie, initiatiefnemer Nasrdin Dchar en de twaalfjarige Samia Elaz hun hoop en zorgen over ons land deelden. Jong, oud, wit, zwart, homo, hetero, transgender, gelovig én ongelovig vormden voor het maken van een mooie luchtfoto samen het cijfer 1, waarmee zij duidelijk maken dat Nederland van iederéén is.

Het is voor het eerst dat de diversiteit in de Nederlandse samenleving op deze manier grootschalig is gevierd. Nasrdin Dchar, één van de initiatiefnemers van de Parade, blikt terug: “Het is overweldigend om te zien hoe Nederland zich vandaag gepresenteerd heeft; hoopvol, respectvol, positief en divers. De enorme behoefte aan een ander geluid was vandaag duidelijk voelbaar. Een geluid dat zegt: gebruik de kracht van woorden om te verbinden in plaats van te breken. Diversiteit is de kracht van Nederland. Dat wilden we laten zien en dat is gelukt. Van hieruit bouwen we verder.” aldus Dchar.

Hoe nu verder?
Burgerinitiatief IEDER1 is pas kort geleden in het leven geroepen en is gezien de enorme opkomst van de diversiteitsparade nu al daadkrachtig. IEDER1 roept Nederlanders op om in hun eigen leven belangrijke thema’s als ‘erkenning van de complete gedeelde Nederlandse geschiedenis’, ‘onderwijs’ ‘en ‘nieuwe ontmoetingen’ te helpen dragen en verder te brengen. Meer informatie hierover staat binnenkort te lezen op www.ieder1.org.