Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
23/12/2016 / Issue #010 / Text: Cultuurvlinder

Chapman for President: film zonder beeld

Een film zonder beeld…hehh?? Doe je ogen dicht en muziek, geluiden, stemmen nemen je mee in een hallucinerende treinreis door landschappen, buitenwijken en revoluties. Je zweeft weg op de klanken en kleuren van veertien musici, acteurs en geräuschmachers. Chapman for President is een speelfilm zonder beeld. Staand, zittend of liggend sluit je je ogen en ga je mee in de luisterbeelden van de Eef van Breen Group. Maak een film van je eigen verbeelding.

Idee en muziek zijn van de in Amsterdam wonende componist en muzikant Eef van Breen, die dit idee ontwikkelde met Matthias Mooij, Judith Schoneveld en zijn groep, de Eef van Breen Group.  Het dogma: ALLES IS LIVE, omgevingsgeluiden (twee foley artists), vlijmscherpe teksten van en door Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) en Ko van den Bosch en nieuwe muziek door de Eef van Breen Group. De disciplines nemen elkaars functie over en spannen samen in het maken van een film met beelden uit het collectieve visuele archief van de luisteraar. Samen maken ze de film-zonder-beeld Chapman for President die op 7 januari in Casco in première gaat. Op zondag 8 januari is er een Engelstalige voorstelling. Daarna reist de voorstelling door Nederland.

Samenwerking Eye 
Speciaal voor de voorstellingen in Amsterdam is er een samenwerking met Eye. Bij aanvang zien de bezoekers een korte stille film, gemonteerd met zeldzame beelden uit het Eye archief, om het brein van de toeschouwer als het ware naar ons collectieve visuele archief te loodsen. Eenmaal daar aangekomen, bij die reusachtige opslagplaats van alle beelden uit onze herinnering, verdwijnt de projectie en begint Chapman for President, een reis door de beelden van onze eigen herinnering…

Wie is Chapman?
In Chapman for President volgen we een jongeman die zich een ontmoeting herinnert met een politiek vluchteling genaamd Chapman, uit het Afrikaanse Kameroen. Deze ontmoeting maakte diepe indruk op Eef van Breen, omdat het de eerste keer is dat hij iemand treft die bereid is zijn leven te geven voor een ideaal. In de trein leest hij nieuwsberichten over recente onlusten in Kameroen. Hij besluit uit te zoeken waar Chapman nu is en of hij betrokken is bij de recente omwentelingen in zijn land. Deze zoektocht wordt verbeeld door muziek, poëzie en foley geluiden. Chapman for President is een zoektocht naar verandering in een wereld die ‘af’ is.

Eef van Breen Group
De muziek van de Eef van Breen Group is avontuurlijk; ze reist door muzikale landschappen, springt moeiteloos over stijlschuttingen, is niet te vangen, vast te leggen of in te delen. Muziek als een klinkende film die alle zintuigen prikkelt en steeds weer verrassende wendingen neemt. Het maakt het werk van de Eef van Breen Group niet alleen heerlijk om naar te luisteren, maar ook muziek om over na te denken.

www.chapmanforpresident.com
www.eefvanbreengroup

Za. 7 en zo. 8 januari 2017 / 20.30 u. / / €16,50 / Casco Amsterdam, Asterstraat 22, Amsterdam/ 7 jan. première /landelijke tournee t/m mei 2017

Kaartverkoop voor Amsterdam: via Theater de Roode Bioscoop: http://bit.ly/2f0CXSg